Kristeligt Dagblad kan d. 19.10 -07 referere to forskere fra Copenhagen Business School (CBS) for at sige, at ”kontrol er blevet en slags opium for folket. Det er lige før, vi holder af kontrol”. De har undersøgt kontrollen indenfor syv offentlige sektorer: miljø, skat, regnskab og revision, offshore, arbejdsmiljø, fødevarer og den europæiske socialfond. Pointen er, at fornuften er slået fra, og at der derfor bruges en masse penge på noget der ikke står mål med ”den risiko, der ville være ved at kontrollere mindre”.
De sidste ord er velvalgte, risikoen ved at kontrollere mindre er simpelthen til at overse, og er først og fremmest udtryk for samfundets standende bevidsthed.
Jeg spørger mig selv, om forskernes undersøgelse ikke kunne udvides til mange flere områder, fx til det område der er denne blogs, nemlig uddannelsessystemet i dag, der i udpræget grad præges af en evalueringskultur der til forveksling ligner en kontrolkultur. Gad vide om man ikke på samme business-like måde ville finde ud af, at ´de penge der bruges på kontrol i uddannelsessystemet ikke står mål med den risiko, der ville være ved at kontrollere mindre´. Vi vil så gerne nå hver enkelt elev, men skal i værste fald bruge en masse tid og energi på at leve op til diverse kontrolforanstaltninger i stedet for netop det.
Jeg har før skrevet om vores evalueringskultur(klik på Evaluering under etiketter nederst i indlægget). Lad mig i stedet henvise til et aktuelt eksempel og endda en modaktion: Aktionsgruppen Børnetestfri Zone iværksætter civil ulydighed overfor sprogtest af de 5-årige: ””Børne- og ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard (SF) taler om respekt for det pædagogiske arbejde og den pædagogiske profession. Men sprogtesten er udtryk for det modsatte, nemlig en systematisk diskvalifikation af den pædagogiske faglighed, viden og indsigt”, udtaler Lone Hamann, talsperson for aktionsgruppen”, skriver Dagbladet Politiken d. 19.10 -07. Og for at blive ved den økonomiske risiko afslutter Politiken artiklen med: ” Ifølge aktionsgruppen koster sprogtesten mere end 30 millioner kroner.”
Vi giver forskerne fra CBS det sidste ord: ”Som medarbejdere og medborgere frabeder vi os kontrol, men som brugere kan vi ikke få nok.”
Måske er det derfor, vi har så svært ved at gøre op med den form for kultur. Imens må vores børn og unge lide under vores kontrolpres og tvivl.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar