”Gymnasiereformen er problemet” er overskriften på tidl. lektor Lise Bruuns indlæg i Politiken d. 14.10. Det er jeg for så vidt helt enig i, men det er næppe det Lise Bruun skriver. Her hægtes faldet i ansøgertallet til de videregående uddannelser op på den deling af vejledningen der i dag foregår på de gymnasiale uddannelser. Gennemførelsesvejledning ved institutionens egne vejledere og overgangsvejledning ved det eksterne Studievalgscenter. Eftersom Studievalgsvejlederen ikke kender eleverne har de åbenlyst ikke mulighed for at vejlede eleverne på bedste måde, derfor det faldende ansøgertal, mener Bruun.
Det er ikke rigtigt! Ethvert gymnasium med respekt for eleverne og sig selv sørger selvfølgelig for at vejlede eleverne på bedste måde gennem et samarbejde mellem gennemførelses- og overgangsvejlederne fra 1. til 3.g. Før gymnasiereformen skulle der ikke vejledes i valg af studieretninger og valgfag i forhold til egne ønsker, præferencer og ikke mindst fremtidig uddannelse. Det skal der nu, og det er et stort og vigtigt arbejde, som for mig at se bedst løses ved samarbejde mellem vejlederne. Lise Bruun hævder, at udslusningssamtalerne med 3.g-erne er afskaffet. Det gælder ikke hos os og mange andre steder; tværtimod forestiller jeg mig, at eleverne nyder godt af mit kendskab som gennemførelsesvejleder til den enkelte elev og overgangsvejlederens indsigt i alt der har med de videregående uddannelser at gøre. Ja, sådan gør vi på det gymnasium, hvor jeg er vejleder. Men det er da muligt, at der er gymnasier, hvor man har svært ved at se det konstruktive i et egentlig samarbejde, og blot begræder at tingene ikke er, som de var engang. Det går ud over eleverne.
Vil man have en mere nuanceret debat omkring sammenhængen mellem gymnasiereformen og det faldende ansøgertal på de videregående uddannelser, skal man ikke som Lise Bruun vende blikket indad og pege fingre. Tværtimod bør man se på reformens værdimæssige grundlag og så på de elever, lærere og vejledere der manøvrerer mere eller mindre tappert indenfor den.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar