tirsdag den 27. juni 2017

Tale til årets studenter 2017

Kære studenter.

Jeg har mødt jer alle sammen på den ene eller anden måde de sidste tre år.

Jeg har mødt mange af jer da I som 9. eller 10.klasser blev hentet i kantinen af mig, blev eskorteret til et klasseværelse og skulle lytte til, at ham den langhårede studievejleder brugte det meste af en time på at fortælle hvad Htx var for en uddannelse.

Jeg har været med jer på studietur til Berlin.
Jeg har undervist en del af jer.

Og jeg har ikke mindst mødt rigtig mange af jer i studievejledningen til samtaler om fravær og karakterer, om valg af studieretning og valgfag. Om lærere I havde lidt svært ved at tackle, om afleveringer der skulle udskydes og tvivl om det nu var den rigtige uddannelse I var i gang med, ´og hva´ så bagefter?´. Om ordblindhed, stress, diagnoser og SU. Og jeg har hos jer mødt den store alvor når eksamen sker og man møder både retfærdighed og uretfærdighed. Ja, alt i alt har jeg haft det privilegium at være med i noget af alt det processen fra 1. til 3.g er fuld af. At gå i gymnasiet betyder jo ikke bare at man møder kl. 8.10 og går hjem igen kl. 15 eller sågar kl. 16. Der er meget, meget mere end det.

Hvad enten jeg har mødt jer i brobygningen, i undervisningen, på studieturen eller i studievejledningen har det aldrig været det samme møde.

Jeg tror ikke I har det på samme måde. Jeg har på fornemmelsen at I er rigtig glade for endelig at være færdige på Htx Køge ikke mindst fordi gentagelsen er stor. Som om I stort set har gjort det samme dag ud og dag ind de sidste tre år. Men så lad mig fortælle jer en historie.

I starten af filmen ”Smoke”[1] underholder  en kunde i en tobaksbutik med en historie om eventyreren Sir Walther Raleigh der i 1500-tallet påstod at han kunne måle vægten af røg. Det foregik ved at Raleigh først vejede vægten af en cigar. Så røg han cigaren og sørgede for at aske i en vægtskål. Da han ikke kunne ryge mere smed han også cigarstumpen i vægtskålen. Og så trak han vægten af asken og cigarstumpen fra vægten af cigaren. På den måde fandt han vægten af røg.

Nu er der jo rygeforbud over hele Verden, så den slags eksperimenter har I ikke gjort i laboratoriet her på Htx Køge kære studenter. Jeg ved ikke om I har gjort den slags eksperimenter ude på cykelstien. Men lad det nu være.

Når den historie er med i filmen ”Smoke” er det ikke for at diskutere rygeforbud og sundhed eller hvad røg faktisk vejer men for at gøre opmærksom på at selv det vi ikke tror vi kan måle og veje kan vi udmærket få øje på – vi er bare ikke vant til det. Vi ser måske bare overfladen, gentagelsen.

Indehaveren af den tobaksbutik i den film jeg lige nævnte gør også eksperimenter. Og her bliver det endnu tydeligere at vi har en tendens til at få øje på gentagelsen frem for livet.  Auggie hedder tobakshandleren i filmen. Hver dag kl. 7 stiller Auggie sig op på hjørnet overfor sin tobaksbutik og tager et foto af nøjagtig samme motiv, nemlig tobaksbutikken i nøjagtig samme vinkel. Det har han gjort i 12 år. Det er blevet til 4000 billeder, tilsyneladende ens billeder.

Man kan godt sige at han også måler vægten af røg, af det usynlige. Det der tilsyneladende bare er ens, der bare er gentagelse og det samme dag ud og dag ind – er det slet ikke. For hør bare hvordan en af Auggies venner oplever det, da han ser de mange billeder, de mange tilsyneladende ens billeder:

”Hvis man ikke giver sig tid til at iagttage, ser man aldrig noget. Jeg tog et nyt album og tvang mig selv til at gå mere omhyggeligt frem, Jeg var mere opmærksom på detaljer, lagde mærke til ændringer i vejret, holdt øje med de vekslende lysvinkler efterhånden som årstiden skred frem. Til sidst kunne jeg observere forskelle i trafikken, forudse forskellige dages rytme (arbejdsdages morgenmylder, weekendens relative ro, kontrasten mellem lørdage og søndage), og så, lidt efter lidt, begyndte jeg at genkende ansigterne hos folk i baggrunden, de forbipasserende på vej til arbejde, de samme mennesker på samme sted hver morgen, som levede et kort øjeblik af deres liv i Auggies kameras synsfelt. Da jeg havde lært dem at kende begyndte jeg at granske deres holdninger, den måde de førte sig fra den ene morgen til den næste, og prøvede at blotlægge deres stemninger ud fra disse overfladiske tegn, som om jeg kunne skabe historier for dem, som om jeg kunne trænge ind til de usynlige dramaer som var omsluttet af deres kroppe. Jeg tog et nyt album op. Nu kedede jeg mig ikke længere, var ikke forvirret som jeg til at begynde med havde været. Auggie fotograferede tid indså jeg, både naturlig tid og menneskelig tid, og han gjorde det ved at placere sig selv på et lille hjørne af verden og være beredt på at være sig selv, ved at stå vagt i det rum han havde udset sig”[2].

Ja, man kan godt sige at Auggie, tobakshandleren også måler vægten af røg, af det usynlige. Det der tilsyneladende bare er ens, gentagelse og det samme dag ud og dag ind – er det slet ikke. Man kan trænge dybt ind i alt det der er menneskeligt, når man ser fx fra det lille hjørne af verden der hedder Htx Køge.

Derfor har jeg sat mig for at nævne nogle af de overfladiske tegn I har mødt her igennem 3 år, kære studenter – måske kan I alene ved at jeg nævner dem få øje på livet bag gentagelserne.

Eller for at sige det på Htx-sprog: Hypotesen er, at gentagelserne gennem tre år på Htx Køge slet ikke er gentagelser, det ser bare sådan ud.

I har potentielt deltaget i mindst 2630 timer på Htx Køge.- Hvis I tænker efter vil I opdage, at de lektioner aldrig var ens.

På Lectio kan man se hvor mange gange I ikke er mødt til timerne. Antallet har jeg ikke lyst til at sige, men hvis I husker efter vil I opdage, at de dage ikke var ens.

Jeg talte her forleden på Lectio hvor mange skriftlige opgaver I i gennemsnit har skullet besvare i de tre klasser på de tre år: 307 opgaver! Nogle af jer har faktisk formået at besvare dem alle! Og hvis I ser efter vil I opdage at opgaverne ikke var ens.

Jeg har også været i it-afdelingen der logger jeres PC-ere og spørge hvor mange sites I i alt har surfet rundt på i undervisningstiden gang på gang: 336 millioner 466001 sites. Hvis I husker efter vil I opdage, at de sites aldrig var ens.

Jeg har spurgt pedellen hvor mange falske brandalarmer I har oplevet – altså hvor mange gange I har stået ude på pladsen og kigget på brandbiler der kom susende til ingen verdens nytte: 17 gange! Hvis I husker efter vil I opdage, at det I oplevede derude på pladsen aldrig var det samme.

Jeg har spurgt Rikke hvor mange gange en time er blevet aflyst lige når I mødte. Det kunne jeg ikke få oplyst – men hvis I husker efter vil I opdage at de mellemtimer aldrig var ens.

Jeg har spurgt rengøringspersonalet hvor mange gange de igennem de sidste tre år har oplevet at et klasseværelse var blevet fejet inden de skulle vaske gulv: 5 gange, i 1. g. Hvis I husker efter vil I opdage at de mange gange I ikke fejede gulv aldrig var ens.

Og sådan kunne man blive ved. Hvor mange gange I har været i kantinen, været i værksteder og laboratorier. Hvor mange gange I har ventet på bussen – eller på at jeres far eller mor hentede jer. Ja, hvor mange gange jeres mor faktisk har ringet til jer midt i timen. Hun er svær at vænne af. Hvor mange gange I har undret jer over lærere der altid gjorde og sagde sådan og sådan…
Hvis I husker efter vil I opdage at det aldrig var det samme de gjorde.

Og hvad har de mange gentagelser der altså ikke er gentagelser så gjort ved jer? Lige nu er det sikkert svært at få øje på andet end at I endelig er færdige, blevet studenter – og kan tage på Roskilde Festival!

Men nej, jeg har ikke tænkt mig at underholde jer med Htx Køges fortræffeligheder. Fortræffelighederne er jo dem I kan få øje på, når tre års gentagelser bliver til andet og mere end gentagelser. Nogen gange har jeg oplevet at det er det I vil tale om når jeg har mødt jer i studievejledningen. Den indsigt er jeg imponeret over – uanset fraværsstatistik, karakterniveau, hvor mange gange der er blevet fejet, aflyste timer, lærere der siger det samme, falske brandalarmer og hvor mange opgavebesvarelser I har eller ikke har afleveret. At røgen, det der ikke kan måles faktisk kan begribes – at det samme billede, om der så er 4000 af dem, aldrig er det samme. At I insisterer på at der i livet er andet og mere end gentagelsen.

Men røgen lægger sig ikke efter Htx Køge. Ja, der er vel nærmest en brand derude; I skal være færdige med uddannelse hurtigst muligt, så I hurtigst muligt kan starte i job og hurtigst muligt skabe forbrug, skabe vækst. Men I er blevet klogere, håber jeg!

I bedste fald har vi lært jer, ligesom Auggie, tobakshandleren, at man både kan måle vægten af røg og af det usynlige. At man kan trænge dybt ind i alt det der er menneskeligt, når man ser fra sit lille hjørne af verden. Tænk hvis I tager det med herfra, kære studenter!

Jeg håber vi ses igen! Jeg gentager lige: Vi håber at se jer igen!

Og så tager jeg lige et billede af jer! (Taleren tager et billede af studenterne)
Tillykke!




[1] ”Smoke”; Wayne Wang, am. 1995
[2] Paul Auster: ”Smoke & Blue in the Face”; Per Kofod Film/bog 1995 – s. 66 - 67