onsdag den 4. juli 2007

Askov Højskole i krise

Det er ikke meget galt, at vi hver sommer ser de samme overskrifter omkring højskolen - ikke bare Askov Højskole, men højskolen som sådan - at den er i krise. Og nu er sommerens første kriseoverskrift dukket op bla. på teksttv og i Jyllands Posten; Askov Højskole er i krise.

Som så mange andre højskoler i Danmark mangler Askov elever. Men det er nu specielt ærgerligt at læse omkring et gammelt flagskib som Askov, fordi de faktisk har gjort noget for at forholde sig konstruktivt til krisen, det faldende elevtal. Det kan man desværre ikke sige om ret mange højskoler.

Den nye højskolelov åbner for, at man kan afvikle direkte kompetencegivende kurser. Noget der indtil nu, hvor krisen kradser, næsten har været helligbrøde at nævne i såkaldte højskolekredse som en mulighed. Men nu taler højskolernes forening FFD helt åbent om det, ligesom der er højskoler som sætter kompetencegivende tiltag i værk. Askovs idé er at kombinere et højskoleophold med HF. Det er fremragende tænkt; unge, der af den ene eller anden grund har afbrudt en ungdomsuddannelse (typisk et gymnasialt forløb vel), får her en mulighed for, under forhold der netop ikke blot er strengt faglige men er "gearet til" såkaldt personlig afklaring, at tage den eksamen der giver adgang til de videregående uddannelser - hvis det altså er der, man vil fortsætte. Så meget mere fremragende er ordningen, når man tænker på, at der i dag intet kompetencegivende tilbud er til de der dropper ud, ja ikke passer ind i ungdomsuddannelsessystemet i dag.

Så mange bliver ordene denne gang om højskolekrisen. Men der er meget mere at sige i den sag, så jeg vender frygteligt tilbage. Lige nu ærgrede jeg mig blot over, at en af landets fineste højskoler skal trækkes med et stort underskud, lige akkurat når de søsætter et af de bedste højskoletiltag set længe.

Ingen kommentarer: