søndag den 22. marts 2009

Imens vi venter på uddannelsestallene - og Statsministeren flygter til Nato

Som uddannelsesvejleder er den 15. marts en helt særlig dag. Det er den dag, hvor eleverne fra grund- og efter-skolernes 9. og 10. klasser senest skal have valgt ungdomsuddannelse. Skal det være de gymnasiale uddannelser (stx, hhx, htx, hf) eller en erhvervsuddannelse (et hav af dem!)? UU-vejlederne over det ganske land har frygtelig travlt med elevernes uddannelsesplaner mm – og gennemførelsesvejlederne, de steder hvor man interesserer sig for eleverne, er spændte på tilmeldingerne, ellers er det blot overladt til HK-personale at registrere tallene for økonomien fremover.

Jeg har selv som vejleder på et teknisk gymnasium set langt efter tilmeldingerne den sidste uge – jeg hører til de humanistiske vejledere der læser alle ansøgninger - men systemet er gået ned, for i år skal alle tilmeldingerne finde sted elektronisk på optagelse.dk. Derfor skubbede Undervisningsministeriet tilmeldingsfristen til d. 20. marts. Da jeg gik fra arbejde sent i fredags d. 20.3 var der endnu ikke kommet én elektronisk tilmelding – men nogle få på det gode gammeldags papir indleveret af herligt ivrige nye elever, der skal være mere end velkomne.

Det er i den forbindelse svært ikke at sammenligne med de mere eller mindre kuldsejlede nationale, elektroniske tests af grundskoleeleverne; de ligegyldige tests lader sig åbenbart ikke gøre over det ganske land på samme tid; systemet vil ikke. Det bliver spændende at se, hvor ansvaret lægges og ja, et regnskab over fiaskoen. Men mest spændende at se forklaringerne stå i kø, når den snart afgående Regering - og alle de partier der støttede den nationale beslutning – forklarer at ´der intet er at komme efter´.

Når jeg kommer på arbejde på mandag kommer tilmeldingerne sikkert flydende over PC-en. Ikke desto mindre er billedet af uddannelse i Foghs regeringstid kun alt for tydeligt; uddannelse handler om mål, vægt og frem for alt om økonomi. Det vil jeg skide på. Så imens Statsministeren flygter til NATO, tager jeg og mange andre vejledere samtaler med elever der tager valg der er meget mere afgørende end hans.

Ingen kommentarer: