onsdag den 4. april 2012

DI og Enhedslisten: "Uddannelsesvejledning skal være for alle!"

I det nye nummer af Gymnasieskolen (7. april 2012) fortæller Charlotte Rønhof, forskningspolitisk chef i Dansk Industri (DI), at den manglende overgangsvejledning gør, at de unge ”nærmest ikke kan vælge andet end det almene gymnasium”, og slår desuden et slag for gennemførselsvejledningen: ”Man har fjernet ansvaret fra dem, der faktisk kender de unge. Det har været en ulykkelig situation.”

Enhedslisten har for nylig uden at nogen egentlig lagde mærke til det, foreslået at alle unge skal vejledes gennem et egentligt møde med en vejleder, i stedet for ingen eller e-vejledning.
Vejledningsreformen i 2003 ville styrke vejledningen gennem oprettelse af Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) der skulle vejlede alle unge i overgangen fra skole til ungdomsuddannelse; gennemførelsesvejlederne på ungdomsuddannelserne skulle sikre et godt uddannelses-forløb; Studievalgscentrene skulle vejlede i overgangen fra ungdomsuddannelse til videregående uddannelse. Og så blev vejlederuddannelsen endelig professionaliseret gennem en fælles diplomuddannelse.
Siden er vejledningen blevet beskåret: UU vejleder kun de få (og hvor meget er det egentlig?), gennemførelsesvejledningen er i al fald på papiret afskaffet, Studievalg kommer ikke meget på uddannelsesstederne og kender hverken elever eller lærere indgående, og en fuld vejlederuddannelse er ikke længere et krav for vejledere på ungdomsuddannelserne.
Dansk Industri og Enhedslisten er enige: Uddannelsesvejledningen fungerer ikke i dag. Det er vigtigt at vejledning er for alle, og det er i mødet ansigt til ansigt, at vejledning finder sted.
Hvad venter regeringen på?

Ingen kommentarer: