fredag den 8. marts 2013

Folkeskolereform som benhård økonomistyring - barokt!

Fantastisk at de centrale parter og personer i de sammenbrudte forhandlinger mellem folkeskolelærerne og kommunerne mødtes i et DR-studie. Ikke desto mindre fandt den totale sammenblanding af folkeskolereform og økonomistyring sted i går i DR2s fremragende debatprogram Debatten. End ikke den maniske, men knivskarpe og kompetente ordstyrer Clemens Kjærsgaard formåede at holde skæg og snot for sig.

Sigende var det, at de Radikale ikke stillede op med deres uddannelsesordfører men med økonomiordføreren og at Kjærsgaard konfronterede hende med en mor – og kendt journalist – der havde flyttet sit barn fra folkeskolen til en privatskole/friskole. Hvad var begrundelsen for, at moren ikke diskuterede med børne- og undervisningsministeren, som sad på tilskuerrækkerne, men med en økonomipolitiker?!
Hvorfor formåede end ikke et supertalent som Clement Kjærsgaard at trække det fatale frem: at folkeskolen uanset hvad bør reformeres, men at reformer lige nu konsekvent kvæles af en umenneskelig økonomisk politik?

Måske fordi journalisten er overbevist om, at det fatale vil træde skarpt frem i konfrontationen økonomi og værdi; sådan var debattens debattører åbenlyst udvalgt. Jeg tror imidlertid det modsatte skete: at budskabet blev, at reformer, ligesom regeringen vil det, altid bør ses i et skarpt økonomisk lys uanset konsekvenser. Uanset ordene, argumenterne og erfaringerne var Debatten den aften med et politisk ukorrekt ord solidarisk med den standende økonomistyring, fordi Clemens gjorde som regeringen gør, ikke et øjeblik satte spørgsmålstegn ved den standende økonomistyring.
Dobbelt barok blev seancen på DR2 denne torsdag aften d. 7.3 -13, når man tænker på, at Kulturminister Marianne Jelved – den-engang-for-snart-meget-længe-siden-skolelærer-der-aldrig-har-glemt-hvad-det-vil-sige-at-være-lærer – et andet sted i København forsøgte at joke med, at hun da håbede at lærerne ville vinde. Det var lige før journalisterne troede hende, og så dog ikke. Den form for politisk integritet er ikke sagen lige nu…

Ingen kommentarer: